Recht op afbeelding

Het recht op afbeelding vloeit voort uit de regelgeving ter bescherming van het privéleven en artikel 10 van de Auteurswet.

Volgens deze regelgeving moet de toestemming van een persoon worden gevraagd om zijn afbeelding vast te leggen, tentoon te stellen of te reproduceren.

Wijze voor het geven van de toestemming en personen die de toestemming moeten geven

De toestemming om de afbeelding van een persoon vast te leggen, tentoon te stellen, mede te delen en te reproduceren, kan zowel mondeling als schriftelijk worden gegeven. Ook een stilzwijgende toestemming kan volstaan indien uit de omstandigheden ondubbelzinnig kan worden afgeleid dat de afgebeelde persoon zijn toestemming heeft gegeven tot het nemen (bijvoorbeeld “poseren voor de fotograaf”), tentoon stellen (bijvoorbeeld de afgebeelde persoon heeft zelf de afbeelding voor de tentoonstelling gegeven) of reproduceren van zijn afbeelding.

Van de personen, die op door Rotary Mechelen-Opsinjoor georganiseerde activiteiten en/of bijeenkomsten aanwezig zijn, wordt algemeen aangenomen dat ze hun (stilzwijgende) toestemming geven om hun afbeelding te publiceren op de website of op voor de club  gemaakte documenten.

Personen die menen dat hun rechten geschonden zijn kunnen een verzoek tot verwijdering richten naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de melding over welke foto het gaat.

Bron: https://economie.fgov.be/nl/themas/intellectuele-eigendom/auteursrecht/recht-op-afbeelding

Meer informatie: https://support.google.com/legal/answer/3463239?sa=X&ved=2ahUKEwjWq4_oze_gAhXB8qQKHYFPDLQQlZ0DegQIARAC

 

Aanvullende gegevens