Speech uittredend voorzitter Koen Roelens 2019-2020

Beste vrienden

Ongeveer een jaar geleden zaten we tezamen in het toen pas geopende nieuwe Mechelse restaurant ‘The Chick’.
Het was daar en op dat moment dat ik het voorzitterschap overnam van Geert. Eerder diezelfde dag hadden we vernomen dat onze toenmalige vergaderlocatie ‘Toque d’Or’ afgestevend was op het faillissement.
Het stond blijkbaar als in de sterren geschreven dat ik als architect de opdracht toebedeeld kreeg om voor een nieuwe locatie te zorgen waar onze bijeenkomsten zouden kunnen doorgaan. Daar kreeg ik wel even de tijd voor aangezien de zomervergaderingen zich als een welgekomen reddingsboei aandienden.

Een greep uit de activiteiten die de zomer van 2019 kleurden:
Gunter trakteerde ons op een ‘Meet and greet’ met het BMW-race-team, gevolgd door een heerlijke barbecue bij JUMA.
Koen wakkerde het vuur aan in onze groep met een energieke lasershooting in Hofstade.
Christine bezorgde ons, naar jaarlijkse traditie, een rustige en ontspannende wandeling doorheen De Schorre.
Ook de ‘paella-avond’ van Francis mocht niet ontbreken, deze keer fungeerden Peter en Françoise als de perfecte gastheer en gastvrouw.
Ives Devos nam ons dan weer mee naar het andere eind van het culinaire universum door ons kennis te laten maken met Amerikaans barbecuetradities.
Verder waren er de onvergetelijke initiatie op de staande wip, georganiseerd door Wim, de jaarlijkse padel-activiteit met barbecue bij Tom en Camping Kosmos – verlof in den Hof bij Yves Michiels.
Barbecue af – barbecue aan beleefden we dus de hete zomer van 2019 en ik… Ik had nog steeds geen locatie gevonden.

Contacten met de prachtig gerenoveerde ‘Ouwen dok’ aan het Rode Kruisplein, waar Van der Valk zijn intrek zou nemen, waren gelegd, maar dit hotel-restaurant zou pas openen in november.
In mijn zoektocht naar een vast onderkomen passeerden enkele tijdelijke oplossingen de revue, waaronder het tuinhuis van Yves (wat een ideale locatie bleek te zijn om de pizza’s van Yente op het rotariële menu te plaatsen). Ook het Predikheren met zijn culinaire hoogvlieger Tinel, de Passade en Den Breckpot –waar we de gouverneur mochten ontvangen- passeerden de revue.
Mijn zoektocht naar een nieuwe locatie werd bijna een even uitzichtloze opdracht als het vormen van een regering binnen 1 ambtstermijn, zeker wanneer een concreet voorstel van Van der Valk uitbleef en we heel culinair Mechelen meenden uitgetest te hebben. Het was uiteindelijk Joris die me als reddende engel ter hulp schoot en ons kon introduceren in het Novotel, alwaar we ons -na enkele opbouwende tips omtrent het eten en de bediening- snel thuis begonnen te voelen.
Een dik half jaar na mijn aanstelling als voorzitter kwam mijn zoektocht naar een vaste vergaderlocatie ten einde, laat ons zeggen dat ik me dat begin juli wel even anders had voorgesteld.

In tussentijd hebben we natuurlijk verre van stilgezeten.
Op 6 september konden we weer naar believen door de bochten scheuren bij de 22e editie van onze Karting-avond.
Het Ardennenweekend vond plaats van 11 tot 13 oktober in het kasteel van Studio 100 te Stoumont. Met een dertigtal leden beleefden we dit ‘Wild-west-weekend’ en genoten we van heerlijke etentjes, prachtige wandelingen en een ontspannende wellness.
23 november was het eerste grote doel waar onder mijn voorzitterschap naartoe werd gewerkt.
Voor het culturele event met het concert ‘La Passione en Vokalis: Requiem For the Living’ vergaderden we verschillende keren, met als resultaat een vlekkeloze organisatie. Het werk dat werd uitgezet in de commissie deed me nog maar eens beseffen welke geoliede machine we door de jaren heen hebben gesmeerd.
Het concert zelf mochten we beleven in een volle kathedraal. Voor VIP-ontvangst, receptie en walking dinner kozen we voor het parochiaal centrum in de Varkensstraat.
Ons jaarlijkse nieuwjaarsdiner werd op 28 januari gehouden in Coloma, waar we met een 7-gangenmenu met aangepaste wijnen het jaar 2020 op een geslaagde manier konden inzetten.
Het tweede grote doel waarnaar gewerkt werd, was natuurlijk de ‘Poules De Luxes-avond’ op 7 maart.
Ook hier weer konden we terugvallen op een geweldig team dat ervoor zorgde dat dit event tot in de puntjes was voorbereid. Het was voor ons op dat moment slechts een voetnoot dat er in het Chinese Wuhan een dodelijk virus was ontdekt dat mogelijks besmettelijk was en van mens tot mens zou kunnen overwaaiden naar onze contreien. Wanneer we er achteraf over nadenken heeft echt geen haar gescheeld of Poules De Luxes had helemaal geen editie gekend in 2020.

Een week later stonden we echter met onze beide voeten in de nieuwe realiteit. Europa werd getroffen en op 13 maart ging bijgevolg ook ons land in ‘lockdown’. Fysiek vergaderen zou voor lange tijd geen optie meer zijn en zoals in heel wat bedrijven en scholen, schakelden ook wij over naar ‘het nieuwe normaal’. Tom begeleidde ons in de wondere wereld van ‘Teams’. Dit was even aanpassen, maar al snel had iedereen de klik gemaakt.
De Coronacrisis zou onze werking niet kunnen stoppen, het was fijn om dat te ervaren.
We sloegen de handen in elkaar en beseften dat we meer dan ooit een verschil konden maken in deze periode.
Er was de aankoop van mondmaskers en schorten voor Emmaüs en er was natuurlijk onze actie voor Moederdag. Samen met Rotaract Mechelen en Rotary Bonheiden zetten we een actie op poten waardoor we heel veel moeders gelukkig maakten met een prachtige hortensia die in het weekend van Moederdag aan huis werd geleverd.
Maar het grootste geluk zat niet in het minst bij de gevolgen van onze actie.
De bloementeler die we welgekomen steun gaven in deze moeilijke periode en … het gebaar dat we konden stellen naar alle zorgmedewerkers van het Sint-Maarten- en Imeldaziekenhuis.
Bij deze eenvoudige maar wondermooie actie heb ik enorm hard gevoeld welke bijzondere vereniging Rotary Club Mechelen Opsignoor wel degelijk is. We namen resoluut het voortouw in de organisatie en door simpelweg de handen uit de mouwen te steken verbaasden we niet alleen onze medeorganisatoren maar haalden we ook de (nationale) media. Een mooie blijk van erkenning voor zoveel positivisme en daadkracht.
Op 16 juni werd de oogst van mijn bestuursjaar verdeeld. Wat doet het telkens weer zoveel deugd om de opbrengsten van onze activiteiten en sponsoring te kunnen schenken aan de talloze sociale doelen.

Want dit, beste vrienden, blijft voor mij de essentie waar wij als Rotary Club Mechelen Opsignoor voor staan.
In onze club schuilt een zeer groot sociaal gevoel. Het plezier van het ‘kunnen en willen geven’ staat steeds voorop. Dat heb ik - nog meer dan voor deze bijzondere periode - enorm hard kunnen merken.
Het geeft een gelukzalig gevoel te beseffen hoeveel kwaliteiten wij als club kunnen bundelen.
Het was me dan ook een grote eer om deze organisatie waar ‘het rekenen op elkaar’, het ‘samen-gevoel’ en ‘werkijver’ steeds hand in hand gaan, te kunnen en mogen sturen.

Ik wil hiervoor nog enkele mensen in het bijzonder bedanken.
Ik bedank alle leden van de club. Iedereen hier aanwezig heeft een hart voor mensen, dat merken we week na week.
Ik bedank de leden van het bestuur. Ze waren steeds bereid om een tandje bij te steken. Iets wat dit jaar overduidelijk aan de orde was. Ik heb mogen ervaren dat geen enkele vraag er een teveel was en ik besef dat dit lang niet altijd de evidentie zelve is in combinatie met ons professioneel leven, waar we de voorbije maanden ook een werkdruk van ‘het nieuwe normaal’ moesten implementeren.

Last but not least bedank ik mijn vrouw, Kristine. De vrouw achter de man.
Ze cijfert zich weg, managet ons gezin en fungeert als mijn klankbord op moeilijke momenten. Zonder haar had ik dit niet gekund. In geen geval.

Tenslotte geef ik de spreekwoordelijke fakkel door aan mijn opvolger, David Goris.
Ik wens je veel succes en veel inspiratie.
En geniet ervan. Want een jaar is zo voorbij.

Voor mij was het een bewogen jaar. En een wonderlijk jaar. Een jaar om nooit te vergeten.

Voorzitter 2019-2020

 
 

Aanvullende gegevens